specs.

vineyard, grape & craft
  • Grape blaufrankisch
  • Systemtype dubbele guyot
  • Soil mergl & klei
  • Stick density per hectare 123
  • Avg. age of the vineyard 3 tot 57 jaar
  • Avg. production per hectare 2500

Kobal winery ° Bojan Kobal

slovenija, ptuj

The Kobal brand puts the wines from the selected vineyards of Slovenian Styria (Štajerska) on the world’s wine map. The majority of our wines come from the vineyards located on steep slopes of Haloze that consist predominantly of marl and from the vines that average more than 35 years in age. All of site’s complex influences result in unique traits of our wine, 24 hours long (or even longer) cold maceration accentuates their fruitiness; they exhibit freshness and reflect the fingerprint of nature – a distinctive Štajerska terroir.

dear wine lovers, you are cordially invted to discover our exciting & unique wines!

De Kobal-wijnen brengen de wijnen van geselecteerde wijngaarden in Sloveens Stiermarken (Štajerska) op de wereldwijde wijnkaart. Het merendeel van onze wijnen komt van wijngaarden op steile hellingen van Haloze die voornamelijk bestaan uit mergel en van wijnstokken die gemiddeld meer dan 35 jaar oud zijn. Al deze complexe invloeden resulteren in unieke eigenschappen van onze wijn; een 24 uur durende (of zelfs langere) koude maceratie benadrukt hun fruitigheid; ze tonen frisheid en weerspiegelen de vingerafdruk van de natuur – een onderscheidend Štajerska terroir.

created by nature,
recreated by human

Net zoals het klimaat, de bodem en de locatie van de wijngaarden zijn Kobal-wijnen uitzonderlijk en uniek. Ze komen uit een koeler klimaatgebied en drukken de kenmerken van de druivensoort prachtig uit. Onze wijnen vertellen het oprechtste verhaal van de schepping van de natuur en de menselijke creatieve tussenkomst. Het resultaat van zo’n harmonieuze relatie is de wijn die alle receptoren die smaak en geur dienen, betovert, zelfs het meest gevoelige en verfijnde gehemelte.

Het wijnbouwgebied van Sloveens Stiermarken (Štajerska) en het subdistrict Haloze behoren tot de meest exclusieve wijnbouwgebieden in Europa. Deze uitstekende locaties zijn al millennia lang beroemd, aangezien er bewijzen zijn van een continue traditie van wijnbouw en vinificatie in dit gebied vanaf de Romeinse periode, door de eeuwen heen tot aan de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse Monarchie, en tot op de dag van vandaag.

De bodem is rijk aan mergel en de wijnstokken zijn gemiddeld meer dan 35 jaar oud, dus hun wortels gaan diep de grond in en kunnen daardoor een rijke mineraliteit van de bodem opnemen en accumuleren in de druiven, wat uiteindelijk resulteert in een volle en verfijnde smaak van onze wijnen.

zorgvuldig
geselecteerde wijngaarden

De creatie van wijn weerspiegelt altijd verschillende niveaus van druivenrijpheid en smaakontwikkeling in volle smaak en rijpheid. Op deze manier kunnen we het volledige potentieel van de individuele druivensoort vastleggen. Bij de druivenverwerking speelt koude maceratie een sleutelrol bij het extraheren van aromatische en minerale elementen in de wijn. 

Onze wijnen worden verrijkt met verschillende rijpingsmethoden, zoals rijping in inox-tanks of in houten vaten (meestal eiken) en ze worden altijd gerijpt op fijne droesem (bâtonnage-methode).