specs.
vineyard, grape & craft
- Grape Sangiovese, Granaccia
- Systemtype
- Soil mergel & klei kalk
- Stick density per hectare
- Avg. age of the vineyard 3 tot 57 jaar
- Avg. production per hectare 2500
Brutal Wine Corporation
Italie, Frankrijk, Spanje
Brutal wijnen worden gezien als experimenteel, zeldzaam en het label wordt (bedoeld) alleen doorgegeven van gerespecteerde Brutale wijnmakers aan anderen. Ze zijn een zeer gewilde, zeldzame cultstijl in de natuurlijke wijnwereld. Volgens de oorspronkelijke regels mag er maar één vat worden gemaakt... hoewel we ons afvragen in hoeverre deze regel tegenwoordig wordt nageleefd...
The Birth of Brutal Wines
In 2010 ontmoetten vier visionaire en rebelse wijnboeren – twee uit Spanje en twee uit Frankrijk – elkaar in een wijnmakerij in de Languedoc, wat het begin betekende van Brutal Wines. Deze pioniers zijn ware iconen van de natuurlijke wijnbeweging: Rémi Poujol, de gastheer in dit verhaal, Anthony Tortul, een pionier van natuurlijke wijn in Frankrijk, Laureano Serres Montagut, een Catalaan die sinds 2003 wijnen maakt zonder toegevoegde sulfieten: en Joan Ramon Escoda, een van de eersten in Spanje die biodynamische wijnbouw omarmde bij het wijnmaken.
Na het proeven van Rémi’s wijn waren ze het er allemaal over eens dat het “Brutal” was, een term die de Spanjaarden gebruiken om uitzonderlijk goed te betekenen. Het duurde even voordat de Fransen de Spaanse betekenis van “Brutal” begrepen, maar dat is een ander verhaal.
De Essentie van Brutal wijnen.
Brutale wijnen vieren de essentie van natuurlijke wijn en houden stand in een steeds meer gestandaardiseerde markt. Ze omarmen extremen, dus je kunt Brutals tegenkomen met bepaalde gebreken – dit zijn geen productiefouten maar opzettelijke resultaten van de wijnmaker.
Brutale wijn is niet voor iedereen. Als je het graag wilt proberen, moet je het eerst vinden, want elk wijnhuis produceert maar ongeveer 200 flessen per jaar. Als je die eenmaal gevonden hebt, bereid je dan voor op een anarchistische, uitdagende ervaring waarbij imperfecties niet worden gemaskeerd door toevoegingen. Deze wijn is puur, direct en trouw aan zijn ras en territoriale wortels, zoals alle wijnen zouden moeten zijn. Hier betekent imperfect goed.
Vereisten voor het etiketteren van Brutale wijn
De creatie van wijn weerspiegelt altijd verschillende niveaus van druivenrijpheid en smaakontwikkeling in volle smaak en rijpheid. Op deze manier kunnen we het volledige potentieel van de individuele druivensoort vastleggen. Bij de druivenverwerking speelt koude maceratie een sleutelrol bij het extraheren van aromatische en minerale elementen in de wijn.
Brutal Wine Corporation, het belangrijkste merk voor natuurlijke wijn ter wereld dat gelijkgestemde bedrijven samenbrengt met betrekking tot de productieaanpak in de wijngaard en in de kelder, out-of-the-box en extreem.
Brutal van Daniele Parma – La Ricolla
Brutal Rosso van La Ricolla is een sappige en drinkbare rode wijn. Met een zachte en uitnodigende neus openbaart hij zich in het glas met een overvloed aan fruit. Fris, oprecht en smakelijk, eindigend met delicate tannines die hem bekronen met de titel van tafelgenoot.